Cara Nak Buat Inti Kelapa Kuih Koci

Kemudian masukkan inti kelapa pada kulit ketayap. 1 biji gule melaka.


Resep Kue Koci Koci Asal Jawa Oleh Izzahan Cookpad

Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.

. Ambil sehelai daun pisang sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi. Untuk resepi original kuih ketayap memang inti kelapa adalah yang terbaik dan warnanya adalah hijau je tau. Campur semua bahan dan gaul hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan.

Leperkan dan masukkan inti kemudian bulat-bulatkan. Mula-mula lenyekkan labu yang dah siap dikukus. Kemudian masukkan semua bahan enten ke dalam wajan seperti kelapa parut gula pasir gula merah garam dan juga daun pandan.

Kemudian lipat seperti biasa. Untuk Inti- Kelapa diparut putih. Cara Cara Masak Resepi Kuih Koci Sukatan Cawan.

Untuk Membuat Kuih Koci. Cara buat kuih koci labu. Lakukan hingga habis adunan.

Didihkan air dan rebus doh seperti merebus doh buah melaka. Cara membuat kuih koci. Masak hingga inti agak kering sedikit.

Garam dan gula secukup rasa. Sambil lenyek tu masukkan sedikit garam. Ambil adunan agak-agak sebesar guli lebihkan sikit.

Ambil sehelai daun pisang yang sudah dilayukan sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Kemudian masukkan kuih tadi dan rebus sehingga ia timbul dipermukaan seperti membuat kuih buah melaka onde-onde. Sedapnya kuih ketayap ni.

Sekarang ni saya perasa ramai juga yang buat ketayap warna merah warna kuning warna biru warna warni pun ada. 1 cawan pati santan secubit garam. Masukan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat ditangan dan membentuk doh.

Buat sehingga habis adunan dan inti. Caranya masukkan gula ke dalam kelapa parut dan masakkan atas api. Buat bulat-bulat dan masukkan sedikit inti.

Letakkan doh di atas daun pisang dan balut kemas. Masukkan sikit-sikit pati santan sambil uli adunan sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Cara Membuat Enten atau Isian Koci-koci.

Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Bila doh terapung angkat dan toskan airnya. Kuih koci merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Indonesia dan SingapuraKuih ini diperbuat dari tepung pulut dan mempunyai inti kelapa manis bercampur.

Tutup inti dengan doh dan bubuh satu camca teh santan pekat. Aduk hingga merata dan berubah warna menjadi coklat. Bulat-bulatkan doh dan masukkan int.

Masukkan sedikit pati santan dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan. Ikut suka nak letak gula banyak mana ikut tahap manis anda suka. Hari ni kita belajar buat kuih tradisional yang sangat sedap iaitu kuih kocikuih koci ni ada macam macam versi dan pelbagai inti jugakalau di negeri pantai timur khususnya kelantan cara balut kuih koci agak berlainan iaitu seakan pulut intidi mana ada sebahagian kuih agak kelihatan terjojol.

Masukkan tepung pulut ke dalam bekas labu yang dilenyek uli sehingga sebati. Lepas tu buat doh bulat-bulat. Bila siap susun dalam kukusan dan kukus selama 10 minit atas air menggelegak.

Tuang kedalam loyang yang disukai dan disapu minyakbakar 160c selama 30 minit atau hingga garing. Cara penyediaan kuih koci. Daun pisang secukupnya dibersihkan dan dilayur hingga lembut potong 5 inci x 5 inci.

Today i have made a tasty Pulut Inti or Glutinous Rice with Sweet Coconut. Bila siap susun dalam kukusan dan kukus 10 minit atas air menggelegak. Tutup kemas dan bentukan bulat.

Sediakan minyak masak sikit untuk mudah bentukkan kuih dan masukkan inti. 2Kemudian ambil sedikit doh isikan dengan sedikit inti kelapa parut yang dimasak tadi. Kemudian ambil sejemput doh dan leperkan letak satu camca teh inti.

Bentukkan kuih membulat dan penyekkan untuk masukkan inti. Menggunakan inti kelapa dan. Kemudian masukkan tepung pulut ke dalam bekas.

Nor Sahida Abdul Kadzir. Masukan semua bahan ke dalam sebuang mangkuk atau bekas. Senang nanti dah bubuh inti tutup semula bulatkan kembali.

Tutup inti dengan doh. Resepi Inti Kelapa Inti Kelapa Serba Guna Inti Kelapa Kuih Ketayap Cara Buat Inti Kelapa Gula Melaka Inti Kelapa Parut Sedap. Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa 3.

Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Ambil sehelai daun pisang sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Pertama siapkan wajan terlebih dahulu.

Satukan tepung pulut dan pulut hitam yang telah dikisar halus tadi. Bentukkan bulat kemudian tekan tengah untuk bubuh inti inti kelapa tu bulatkan siap-siap. Lepastu tapiskan bncuhan tepung ok.

Diikuti labu yang dah siap dilenyekkan tadi. Masak hingga gula hancur. Daun pisang yang disapu minyak terlebih dahulu.

Ambil sejemput doh dan leperkan letak satu camca teh inti. Jadi kali ni kami nak kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kuih Buah Melaka. Makan waktu petang minum dengan kopi o panas memang sedap.

Dalam perkongsian kali ini saya nak share resepi macam mana nak buat ketayap yang original. Uli adunan sehingga ia menjadi doh. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.

Hari ini DB akan kongsikan cara buat kuih koci yang sangat mudah dan sedap sekaliBahan inti kelapa1 cawan kelapa parut1 gula kabung1. Kemudian lipat daun seperti biasa. Resepi Buah Melaka Atau Onde-Onde.

Buat hingga doh habis. 1- Kalau nak sedap gunakan santan. Masak hingga inti agak kering sedikit.

Masak sehingga warna inti kelapa ni keperangan. Cara-cara untuk membuat Kuih Koci.


8 Langkah Resep 26 Kue Mendut Bugis Koci Isi Unti Kelapa Yang Mudah


Resep Inti Kelapa Oleh Dhy Cookpad


Cara Membuat Inti Kelapa Yang Sedap Youtube


Langkah Mudah Untuk Membuat Kue Koci Bugis Isi Kelapa Yang Bikin Ngiler Kreasi Masakan

No comments for "Cara Nak Buat Inti Kelapa Kuih Koci"